Náš Euroučeň v Bruselu

Náš absolvent oborů Automechanik a Podnikání, žák Jiří Pavlík, jako jediný vybraný účastník z České republiky reprezentoval naši vlast v Bruselu dne 20. září 2022, a to na akci „Erasmus+ 35 let – 35 zkušeností“

Rozhovor redaktora Národní agentury a našeho Euroučně, publikovaný na stránkách Domu zahraniční spolupráce (DZS) si můžete přečíst na odkaze:

https://www.dzs.cz/clanek/staz-s-erasmem-me-uplne-zmenila-rika-euroucen-jiri-pavlik-ktery-reprezentoval-cesko-na

Toto mezinárodní setkání se zakladateli programu Erasmus+ a 35 účastníky programu z celé Evropy se konalo za účasti evropské komisařky pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariy Gabriel a viceprezidenta Evropské komise Margaritise Schinase. 

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/event/erasmus-35-years-35-experiences

Jiří Pavlík je absolventem několika odborných stáží v projektu Erasmus+ a stal se tváří Euroučňů (EuroApprentice Network) na naší škole pro rok 2022. Po úspěšném národním setkání v Praze a online mezinárodním setkání v červnu tohoto roku byl vybrán, aby se zapojil do každoročního setkání, které se na mezinárodní úrovni  konalo v Praze ve dnech 20.- 23. září 2022. Cílem setkání bylo umožnit Euroučňům sdílet zkušenosti ze stáží s dalšími lidmi s podobnými zážitky, navzájem se učit a tím posílit společnou identitu v rámci sítě EuroApprentice Network.

Další návštěva Evropského parlamentu v Bruselu je již plánována na 14. 12. 2022 kdy byl náš Euroučeň znovu pozván na závěrečnou konferenci pořádanou v rámci oslav 25 let Erasmus v Evropě. Reprezentovat ČR bude opět jako jediný vybraný zástupce, což je vynikající úspěch nejen žáka, ale i školy.

SŠTO Lidická se dlouhodobě zapojuje do aktivit Erasmus+ a díky tomuto programu  absolvovalo svou pracovní stáž v zahraničí (např. v Anglii, Irsku a Portugalsku) přes 120 žáků. Škola je rovněž držitelem AKREDITACE pro program Erasmus+ až do roku 2027 a ve svých aktivitách tak bude nejen pokračovat, ale je dále rozšiřovat.