Program EPAS

Program EPAS „Školy – vyslanci Evropského parlamentu“

Naše škola se v letošním školním roce zapojila do programu „Školy – vyslanci Evropského parlamentu“ (EPAS), který nabízí žákům příležitost dozvědět se více o úloze Evropského parlamentu a pochopit, jaká práva občanům plynou z členství EU.

Cílem programu je šířit povědomí o Evropské unii a evropské parlamentní demokracii mezi mladými lidmi prostřednictvím poskytování aktuálních a praktických vědomostí. Nejde pouze o učení se faktů o EU, ale i o přímou zkušenost s evropským občanstvím - co tato skutečnost znamená pro náš každodenní život a jak je možno změnit podle představ mladých lidí Evropu v budoucnosti. Cílem programu je rovněž, aby se mladí lidé zamysleli nad otázkami: Je život v EU zajímavý? Jak ovlivňuje EU naše životy? Jaké výhody, ale i povinnosti nám přináší naše členství v EU? Jak to bylo předtím, než jsme do Evropské unie vstoupili? Jak to bylo předtím, než Evropská unie vůbec vznikla? A jak bude vypadat EU za 10 nebo 20 let?

Společně s žáky jsme vytvořili projektový tým školy s názvem „Junior vyslanci“. Ti budou tvořit tzv. „hlavní jádro“ pro aktivity projektu ve školním roce 2022/2023.

Projektový tým.