Národní finále středních škol v basketbale

STATEČNĚ JSME SE RVALI S TĚMI NEJLEPŠÍMI V REPUBLICE ANEB NÁRODNÍ FINÁLE STŘEDNÍCH ŠKOL V BASKETBALU 2022 (z pohledu jednoho z účastníků)

krajského kola jsme hrdě vyšli jako stříbrní a postoupili do vysněného republikového finále, které se konalo 15. a 16. 11. 2022 v Ústí nad Labem.

Začátek finále nedával moc velkou naději. Ocitli jsme se v docela silné skupině, která se skládala z Prahy a Děčína. Hned první zápas jsme hráli proti Praze, která byla favoritem skupiny. Nicméně jsme se nezalekli a šli  do zápasu s velkým nasazením. Ačkoli byl zápas vyrovnaný, přesto jsme prohráli. 

Nerad se vyjadřuji k výkonu rozhodčích, ale v zápase byla spousta situací, které mohli posoudit jinak.

Za hodinu nás čekal druhý match, tentokrát jsme hráli proti Děčínu. V tomto duelu se u nás projevila únava z předešlého kola s Pražany a i tentokrát jsme zakusili trpkou prohru.

Poslední utkání prvního dne, kdy proti nám stál tým z Brna, byl jeden z klíčových. V případě výhry bychom měli stále naději na postup do osmifinále. V tomto zápase jsme se rvali jako lvi, a to díky bratrské dvojici Daniela a Dominika Tomkových. Kluci táhli tým až do poslední chvíle. Nicméně boj skončil naší prohrou, která také znamenala, že na osmifinále si musíme nechat zajít chuť.

Další den nás čekaly dva zápasy, které rozhodovaly o konečném umístění. Tyto dva zápasy se vzhledem k časovému harmonogramu hrály hned po sobě. První zápas s Teplicemi jsme vyhráli po pěkném týmovém výkonu. V úvodní desetiminutovce nic nenasvědčovalo tomu, že se zápas stane naším přesvědčivým vítězstvím. Danek Tomek, největší opora týmu, se totiž hned v úvodu zranil. Důraznou obranou se ale podařilo eliminovat střelbu protějšího týmu a bojovým duchem mužstva překonat potíže a utkání dotáhnout do vítězného konce.   

Poslední zápas o 9. - 10. místo nás čekal proti domácímu Ústí nad Labem. Tenhle zápas byl nejtěsnější a také bych řekl nejvíce vysilující  - vzhledem k tomu, že se matche hrály hned po sobě. Celý duel jsme vedli, ale už nám docházely síly a v poslední čtvrtině jsme prohráli s těsným výsledkem 3 body. To nakonec znamenalo krásné 10. místo na Národním finále středních škol v basketbalu 2022

I přesto, že jsme nestáli na bedně, si myslím, že naše účast na NF byl veliký úspěch pro naši školu a také pro naši silnou osmičku, pro kluky, kteří v životě nehráli profesionální basket a právě zde měli  možnost si to zkusit. Vivat Basket!