A školou opět zněla angličtina…

Program Edison Culture pokračoval i letos týdenním pobytem univerzitních studentů z Ruska, Číny a Indonésie. Stážisté nás ve svých prezentacích hned první den svého pobytu seznámili se svými zeměmi, jejich kulturou a životem mladých lidí.

V následných aktivitách se žáci školy dozvěděli třeba, že průměrný měsíční plat v Indonésii je kolem 8 500 Kč, za chléb místní obyvatelé zaplatí 8 Kč, nebo že litr benzínu přijde asi na 12 Kč.

Zajímali jsme se také o cenu dopravních prostředků a dozvěděli jsme se, že malý motocykl je sice docela levný – asi proto je používán jako rodinný dopravní prostředek – automobil nebo silnější motocykl je ale pro velkou část obyvatel téměř nedostupný.

Prezentace o Rusku byla rozšířena o informace o autonomní republice Baškortostán, jejích zvycích a kultuře. Kromě spousty dalšího jsme si vyzkoušeli i místní folklórní tanec, bez něhož se neobejde jediná svatba, nebo vyslechli tradiční písně v podání sympatické stážistky.

A stážistka z Číny? Ta nás naprosto uchvátila povídáním o své zemi a snahou vysvětlit nám, jak se v Číně píše. Po teoretické přípravě, kdy ukázala správné držení „psacího štětce“ a napsala název naší země, si všichni přítomní měli možnost vyzkoušet psaní fragmentů písmen a ti odvážnější i celá slova.

Naši hosté se také zúčastnili soutěže, kterou naše škola pořádala pro základní školy a navštívili se svými prezentacemi i havířovský Klub seniorů, kde jsou již tradičně naši stážisté programu Edison přijímáni s velkým zájmem.

PaedDr. Dagmar Fárková