Stáž žáku v Irsku (Erasmus+)

ERASMUS+ V IRSKU

V tomto školním roce pokračoval projekt Erasmus+ v naší škole další aktivitou – krátkodou stáží (2týdenní) žáků ve firmách v Irsku (město Limerick).

Stáže se zúčastnilo celkem 10 žáků 3. ročníků oborů Autotronik a Automechanik.

Naši žáci byli rozmístěni do celkem 4 místních firem – autoservisů a tam prováděli různé běžné servisní a autoopravárenské činnosti v souladu se studovaným oborem. Nejčastěji se pak věnovali pracím na podvozku vozidla, výměně kol a pneu, seřízení a měření geometrie, seřízení a výměně částí brzdového systému, ale také i složitějším úkonům jako jsou výměna motoru a jeho částí, výměna rozvodů, diagnostika poruch, seřízení vstřikování apod. Podle vyjádření majitelů firem a pracovníků, kteří se našim žáků věnovali, byli všichni naši automechanici velice šikovní a někteří by je i ihned zaměstnali. A jelikož je v Irsku opravdu nedostatek kvalifikovaných automechaniků (ale i jiných odborných technických profesí), je pro naše žáky velice reálná možnost se do Irska vrátit a začít svou pracovní kariéru tam.

Žáci byli ubytováni v rodinách vždy minimálně ve dvojicích a bydleli na různých místech ve městě. Společně s tím, že i pracoviště byla od sebe vzdálená, bylo pro žáky složitější se během pracovního týdne setkávat a trávit volný čas společně. Na druhou stranu to byla ale i určitá výzva a zkouška samostatnosti.

Ve volném čase se účastníci věnovali výletům a poznávání okolí, a to jak ve skupině, tak i samostatně nebo s novými místními kamarády, se kterými se velice rychle spřátelili. Irsko je opravdu velice krásná země, a tak i přes trochu chladnější a deštivější počasí bylo co objevovat. Všechny aktivity vhodně a příjemně zpestřily celý pobyt, který všem uběhl velice rychle.

O tom, jak dobře žáci reprezentovali naši školu, celou zemi, ale hlavně sebe, svědčí nejlépe slova osoby, která na adresu žáků napsala paní Ashlee O´Connor, mentorka pobytu přímo v Irsku, a to jako součást celkového vyhodnocení: “Co se týče chlapců, nemohu je více pochválit. Každá zpětná vazba od hostitelských rodin i od zaměstnavatelů je 100% pozitivní. Vím, že někteří zaměstnavatelé si je tam chtějí rovnou nechat. Za sebe mohu říct, že jsou zapálení, slušní, vtipní laskaví a vnímaví. Vy, škola, jejich rodiny i žáci sami, všichni můžete být na sebe hrdi. Jejich, na svůj věk opravdu skvělé chování a vystupování, na všechny velice zapůsobilo. Opravdoví gentlemani”. (pozn. překlad z AJ)

video z pobytu: https://youtu.be/uUhbsU5V-6Y?si=DDXpTOsflBJGnLdJ