Dobrá škola – dobrý základ života

Od absolvování jejich třídy na SŠTO uběhlo sice již 12 let a každý z nich má rozběhlou vlastní kariéru, ale v jednom se shodují. Absolvování oboru Technická zařízení budov se stalo dobrým základem jejich profesního života. Dovolte mi seznámit vás s příběhem jednoho z nich:

Jmenuji se Ing. Jindřich Szwed, je mi 29 let a pracuji ve společnosti Hutní montáže SvarServiS, s.r.o. jako vedoucí technolog. V této firmě se zabýváme především tepelným zpracováním svarových spojů. Náplní mé práce je teoretická příprava zakázek, což obnáší 3D kreslení technologických těles a jejich následné zpracování v programech.

Vystudoval jsem Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava, konkrétně obor Tepelná technika a průmyslové pece na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství. Během studií jsem již vykonával praxi v oboru, také jsem dva semestry strávil na univerzitě ve švédském Linköpingu. Dále jsem absolvoval kurz Mezinárodního svářečského inženýra a věřím, že letos také úspěšně dokončím navazující vzdělání, a to Mezinárodní svářečský inspektor.

Když se zamyslím nad tím, kde mohla začít má profesní kariéra, určitě se dostanu na střední školu Lidickou v Havířově. Na této škole jsem docházel do oborové třídy Technická zařízení budov (TZB). Tento obor je z mého pohledu výhodný v tom, že po jeho absolvování má člověk vícero variant, jak s nabytými vědomostmi naložit.

Někteří mí spolužáci ihned po maturitě nastoupili do práce, jiní šli na vysokou školu. Ti, kteří začali po škole pracovat, jsou v oborech TZB dodnes a ostatní, co se rozhodli studovat dále, úspěšně absolvovali různé obory, jako například stavebnictví, bezpečnostní inženýrství, metalurgii, geologii, ale také ekonomiku a sociologii.

Mě osobně skladba předmětů oboru TZB naprosto vyhovovala. Učivo bylo probíráno jak po praktické stránce, tak po stránce teoretické, za což jsem během studia prvních ročníků vysoké školy byl vděčný. Myslím si, že obor Technická zařízení budov je ideální volbou nejen pro ty, kteří budou chtít dále studovat na vysoké škole, ale i pro ty, kteří touží najít zajímavou a perspektivní práci po absolvování střední školy.