Distanční vzdělávání 3.třída 29.3.- 1.4. 2021 Jak šlo vejce na vandr

Co se tento týden chceme naučit - seznámit a prohloubit naše znalosti o novém ročním období, poznat všechny změny v přírodě, kolem nás a zaměřit se na velikonoční tradice, zákonitosti přírody. Chceme pochopit posloupnosti i s pomocí prožitkového učení.

Nejprve si připomeň jaké máme změny v přírodě a jak se jmenuje nové roční období - pak pozorně v pracovním listu vyber, které věci do jara patří a které ne.

Symbolem tohoto týdne bude pro nás vejce - je to symbol úrody a symbol nového ročního období, Jara.

Přečtěte si s rodiči pohádku Jak šlo vejce na vandr. Pak si udělejte zajímavý pokus s vajíčkem. Jak na něj,najdete v přílohách.

Kde se vlastně to vejce vzalo. O tom už je další příběh O slepičce a vajíčku - opět si jej s rodiči přečtěte a pak si vzpomeňte, jak to šlo v příběhu po sobě a vystřihněte a nalepte si obrázky správně za sebou.

A ted už pojďme prožít velikonoční týden den po dni:

Modré pondělí - nakresli si krásnou velikonoční ozdobu v modré barvě

Šedivé úterý - i tento den se hodně uklízelo a vymetal celý dům

Škaredá středa - hospodyňky v tento den uklízely a vymetaly dům. Košťátka na vymetání jsou pro tebe nachystána v pracovním listu. Zkus jim správně doplnit štětiny, aby dobře metla.

Zelený čtvrtek - pokud už jsi zasel řeřichu a ona ti vyrostla, bude se hodit na dobrou zelenou svačinku. V tento den se pekly Jidáše. Upeč si je s rodiči podle receptu v příloze. V tento den neuslyšíš zvony, ale místo nich můžeš zaslechnout řehtačky nebo hrkačky.

VELKÝ pátek - země v tento den vydávala své poklady. Podívej se do pracovních listů jaké tvary jsou v tom našem pokladu a správně je zařaď do truhlic. Země vydala opravdu zajímavé tvary pokladů - na dalším pracovním listu se podívej, zda dvojice pokladů souhlasí a které ne, tak je škrtni.

Bílá sobota - světily se svíčky

Neděle Boží hod velikonoční - pekly se mazace. V příloze je recept, takže si je s rodiči můžete upéct.

Velikonoč pondělí - v tento den vyšlehají kluci pomlázkami děvčata, aby byla celý rok zdravá a děvčata za to podarují kluky krásnými nabarvenými vajíčky. Podívejte se do příloh je tam spousta námětů k pomlázkám  a vajíčkům. Pohrajte si i s plastelínou a zkuste na předloze hezky vajíčko vyzdobit. Našim třeťáčkům jsem tam vložila kolednické básničky, které třeba ještě neznají.

Teď už všecko víte, tak si na závěr v pracovním listu spojte jednotlivé dny s tradicemi, které se k nim váží.

Pokud už toho sezení nad pracovními listy bylo dost, udělejte si rozcvičku s míčem (nebo vajíčkem :-) podle vzoru.

Ještě připomínám na Velký pátek 2.4. je zároveň den respektu ke všem lidem, kteří se narodili s poruchou autistického spektra. Pokud chcete vyjádřit respekt a porozumění těmto dětem, oblečte si v pátek jakýkoliv modrý doplněk.

Přeji všem krásné velikonoce, dny plné pohody a zdraví. Choďte hodně na vzduch a všímejte si změn, které se dějí kolem nás v přírodě. Je to krásná podívaná. 

Opět se těším na vaše fotky na mailu tretacci.mskralice@seznam.cz

uč. Pavla