Lyžařský výcvik ZŠ P. Lisého na Šumavě

Rok se s rokem sešel a naše základní škola opět vyrazila na lyžařský výcvik do Železné Rudy. Tentokrát se vydalo pokořit svah Belvedér a sjezdovku Nad Nádražím 35 lyžováníchtivých žáků. Převažovali žáci ze sedmých ročníků, které doplnili kamarádi a kamarádky z osmých tříd za podpory jedné „deváťačky“.  Ubytováni jsme byli stejně jako vloni v hotelu Ořovský ve dvoulůžkových, trojlůžkových či čtyřlůžkových pokojích a kde nám byla zajištěna celodenní strava i pitný režim. Kdo nechtěl čaj či vodu, mohl využít bar a zakoupit si džus, kofolu atd. nebo se odměnit zmrzlinou.

O zábavu, zdraví a zajištění lyžařského výcviku se staralo pět pedagogů. Organizace dne byla následující: v 7:30 nás děti nesnášely, protože jsme je budili na snídani, která začínala v 8 h. Kolem 9. h jsme chodili lyžovat. Oběd jsme si vychutnávali kolem 12:30, následoval polední klid a za hodinu a půl již hurá zase na svah. Vleky jezdily do 16 h. Žáci byli rozděleni dle zdatnosti do tří skupin. První a druhé družstvo chodilo několik set metrů v „přeskáčích“ a s lyžemi na ramenou k vleku a třetí družstvo jezdilo skibusem k mírnější sjezdovce Nad Nádražím. Nutno říct, že odpoledne skibus už nejezdil a děti statečně šlapaly přes Železnou Rudu do hotelu. Patří jim za to velký obdiv. Po příchodu na hotel měly děti čas jít do sprchy či relaxovat na pokoji nebo ve společenské místnosti. Učitelé zatím připravovali hry a aktivity, které začínaly většinou hodinu před večeří, tzn. v 17:30. Po večeři byly připraveny další aktivity, při kterých jsme si užili spousty legrace, hlavně módní přehlídka a hra, kdo na sobě bude mít nejvíce kusů oblečení, měla úspěch. V úterý nás čekala noční hra, kterou také děti zvládly perfektně, až na jeden zvrtnutý kotník. Za všechny aktivity získávali žáci „fáníky“, za které si ve čtvrtek večer mohli koupit spousty věcí na závěrečném trhu.

Jsme moc rádi, že všechny děti se pod vedením instruktorů – učitelů naučily lyžovat a my jsme mohli mít dobrý pocit, že hlavní úkol byl splněn – všechny děti pokořily svah a byly šťastné a pyšné samy na sebe, že jsou z nich lyžaři. Je hezké slyšet, že děti budou přemlouvat své rodiče, aby s nimi začali jezdit na hory, že je lyžování baví a dělá jim radost.

Na závěr bychom chtěli všem zúčastněným žákům poděkovat za jejich houževnatost, snahu při lyžování i plnění všech aktivit i za prima chování. Děkujeme.

                                                                       Tým pedagogů ZŠ P. Lisého Hostomice